Interjú

Spanyol

No se puede generalizar en este caso, porque he tenido experiencia con diferentes empresas. Hay empresas en las que los... si el dueño o la persona que está hasta arriba, es una persona, con este, humana con valores, trata a todos sus empleados por igual, y conviven mucho entre ellos, como puede ser en "El Norte". Yo allí trabajé, y estaba muy contenta porque el dueño me saludaba de mano y nos hablábamos de "tu", allí se rompía con el "usted."

En cambio en otras empresas hay mucha diferencia y se marca mucho "yo soy el jefe, y tú eres mi empleado, y tú eres el empleado del empleado" y allí sí se marcan más las diferencias y sobre todo cuando son empresas muy grandes se da que el presidente de la empresa no voltea ni a saludar al que está barriendo en la puerta. Pero hay empresas en las que no sucede así. Yo creo que es parejo, ¿no?, en algunos lugares.

Pero esto depende mucho de la humildad y de los valores humanos que tengan las gentes que están hasta arriba. Porque si los que están hasta arriba imponen esas marcas y esas divisiones y no convivir entre ellos, es igualdad pues entonces si de el de arriba está mal ya todos los que están abajo ya pasan con mal ejemplo.

Magyar

Ez esetben nem lehet általánosítani, mivel nekem már volt tapasztalatom különböző cégek­nél. Vannak cégek, melyeknél... ha a tulajdonos vagy a felsőbb szinten lévő személy humánus, értékek­kel rendelkező ember, minden alkalmazott­jával egyenlőként bánik és szoros a kapcsolat köztük, mint ahogy az "El Norté"-nél [újságkiadó] volt. Dolgoztam ott, és nagyon elégedett voltam mert a tulajdonos kézfogás­sal üdvözölt és tegező viszony­ban voltunk, szakítva a magázás­sal.

Ugyanakkor más cégek­nél nagyon másképp is lehet, és sokkal inkább előtérben van az "én vagyok a főnök és te az én beosztottam, és a beosztottam beosztottja" és itt jobban előtérben vannak a különbségek - különösen ha nagyon nagy cégek­ről van szó, megesik, hogy a cég elnöke még köszönni sem fordul oda az ajtóban takarító­hoz. De vannak cégek, ahol nem így történik. Úgy gondolom, bizonyos helyeken egyenlőség van.

De ez nagyban függ attól a szerénység­től és azoktól az emberi értékek­től, melyekkel a felsőbb szinten lévők rendelkeznek, mert ha a felsőbb szinten lévők teremtik meg ezeket a szokásokat és a megosztottságot, nincs szoros kapcsolat az emberek között, akkor ha a felsőbb szinten lévők hibáznak, akkor az alattuk lévők már továbbadják a rossz példát.

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

Az interjúk főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép