Video / audio

Spanyol

Los números ordinales, bueno. Se utilizan desde el número primero, que es el equivalente al uno, hasta el, pongámoslo hasta el doceavo, que es el número doce. Es el primero, segundo, tercero, cuarto, quinto, sexto, séptimo, octavo, noveno, décimo, undécimo, y duodécimo. O, también se utilizan también los dos últimos como decimoprimero y decimosegundo que en el lenguaje frecuente son menos usados. O sea, no, no se usan con tanta frecuencia como onceavo o duodécimo.

Ahora, esto se usa para indicar posiciones, lugares, por ejemplo el primer día, el primer lugar, ¿qué otras cosas más? Segundo, tercero como para ganadores también de algún, de algún evento, de alguna competencia. Pisos también, en la construcción en los edificios, el primer piso, el segundo piso, tercer piso.

Magyar

A sorszámnevek, hát... Az "első"-vel kezdődően használják - ami az "egy"-nek felel meg - egészen mondjuk a "tizenkettedik"-ig, ami a "tizenkettő"-nek*. Úgy megy, hogy első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik, tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik. Vagy a két utolsót úgy is használják, hogy "decimoprimero" és "decimosegundo"**, ami a mindennapi nyelvben kevésbé használatos. Vagyis nem használják ugyanolyan gyakran, mint az "onceavo"-t és a "duodécimo"-t.

Namármost, ezeket pozíciók, helyek jelzésére használják, mint például az "első nap", az "első hely". Mi van még? "Második", "harmadik", miképpen valaminek ... valamilyen eseménynek, valamilyen versenynek a nyertesei; vagy az emeletek is, épületeknél az első emelet, második emelet, harmadik emelet.

* Arra utal, hogy a nagyobb sorszámneveket a spanyolban ritkán használják
** Egy alternatív formát mond spanyolul, ami magyarul értelemszerűen szintén "tizenegyedik" és "tizenkettedik"

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

A szóbeli gyakorlás főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép