Video / audio

Spanyol

En la ciudad de México hay un problema muy grave con el tráfico y la contaminación. Para evitarlo el gobierno creó un programa que se llama, "hoy no circula". Entonces, los coches, con su placa, el último número de su placa corresponde a un día. Ese día, en particular, ese coche no puede circular.

Así por ejemplo, los lunes no circula el cero y el nueve. Los martes no circula el uno y el ocho. Los miércoles no circula el tres y el siete. Los jueves no circula el cuatro y el seis y los viernes no circulan el cinco y el seis. Los fines de semana, es decir, sábado y domingo, pueden circular todos los coches.

Cuando sube la contaminación no circula el lunes los pares: dos, cuatro, seis, ocho, y los domin... y no circulan los ... los martes no circulan los nones: uno, tres, cinco, siete, nueve. Bueno, bye!

Magyar

Mexikóvárosban nagyon komoly problémák vannak a forgalommal és a légszennyezéssel. Ezt orvosolandó az állam létrehozott egy programot, melynek neve: "ma nem közlekedik". Vagyis az autók rendszáma, a rendszám utolsó számjegye kapcsolódik egy adott naphoz. Azon a napon az az autó nem közlekedhet.

Így például hétfőnként nem jár a nulla és a kilenc. Keddenként nem jár az egyes és a nyolcas. Szerdánként nem jár a hármas és a hetes. Csütörtökönként nem jár a négyes és a hetes, és péntekenként nem jár az ötös és hatos. Hétvégén, vagyis szombaton és vasárnap minden autó közlekedhet.

Amikor megnövekszik a légszennyezettség, hétfőnként nem járnak a páros számjegyek: kettő, négy, hat, nyolc, és vasár... és nem jár a ... keddenként nem járnak a páratlanok: egy, három, öt, hét, kilenc. Hát, bye!

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

A szóbeli gyakorlás főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép