Video / audio

Spanyol

Supongamos que tenemos la cantidad cinco mil trescientos veintiseis y la vamos a dividir para cuatro. Lo que hacemos es tomar la primera cifra. Cinco dividido para cuatro es a uno. Uno por cuatro: cuatro, de cinco me queda uno. Bajamos la siguiente cifra, trece dividido para cuatro es tres. Tres por cuatro: doce, de trece me queda uno. Bajamos la siguiente cifra que es el doce - el dos. Doce dividido para cuatro: tres. Tres por cuatro: doce, de doce: cero.

Y bajamos la última cifra que es el seis. Seis dividido para cuatro es a uno, uno por cuatro: cuatro, de seis son dos. Y aumentamos un cero para poner los decimales. Veinte dividido para cuatro es a cinco. Cinco por cuatro veinte, de veinte: cero. Tenemos un residuo cero, y la cantidad total es mil trescientos treinta y uno punto o coma cinco.

Magyar

Tegyük fel, hogy vesszük az ötezerháromszázhuszonhatot és elosztjuk néggyel. Mit csinálunk - fogjuk az első számjegyet. Öt osztva néggyel az egy. Egy szorozva néggyel az négy, az ötből marad egy. Kiemeljük a következő számjegyet, tizenhárom osztva néggyel az három. Háromszor négy tizenkettő, a tizenháromból marad egy. Kiemeljük a következő számjegyet, ami a tizenkettő ... a kettő. Tizenkettő osztva néggyel: három. Háromszor négy tizenkettő, ami tizenkettőből [kivonva] nulla.

Kiemeljük az utolsó számjegyet, ami a hatos. Hat osztva néggyel az egy, egyszer négy az négy, a hatból marad kettő. Egy nullát teszünk mögé a tizedesvessző miatt. Húsz osztva néggyel az öt. Ötször négy az húsz, ami húszból [kivonva] nulla. A maradék nulla, a teljes érték pedig ezerháromszázharmincegy egész* öttized.

* a punto és a coma is a tizedesvesszőre utal (csak előbbi szó szerint "pont", utóbbi pedig "vessző")

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

A szóbeli gyakorlás főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép