Interjú

Spanyol

Anteriormente los antiguos mexicanos trabajaban por jornadas, les llamaban jornaleros, en donde empezaban en la madrugada, vamos a decir cinco, seis de la mañana, terminaban a las dos de la tarde se iban a comer de dos a tres de la tarde, entraban a las tres de la tarde y seguían hasta que el sol se ponía muchas veces más tarde que eso, posiblemente a las siete, ocho, nueve o diez de la noche, haciendo estas unas jornadas interminables, eso era anteriormente. En la actualidad, el mexicano ya tiene horarios muy establecidos de acuerdo al sistema moderno.

¿A qué me refiero? Ya hay sistemas laborales en donde trabajan ocho horas y tienen descansos. Hay sistemas también en donde tienen jornadas inglesas, que trabajan cinco días y descansan dos. Pero por naturaleza al mexicano le gusta mucho trabajar. Desafortunadamente, no hay muchos incentivos en México. Por eso es que el mexicano utiliza parte de ese tiempo de trabajo en divertirse, como ir al fútbol, como ir a la corrida de toros, y otros lugares en donde puede tener un poco de diversión.

Magyar

Korábban a mexikóiak olyan munkanapokat dolgoztak le (napszámos­nak hívták őket), melyek kora reggel kezdődtek, mondjuk reggel ötkor, hatkor; délután kettőkor abbahagyták és kettőtől háromig elmentek ebédelni; háromra visszamentek és folytatták, amíg a nap le nem ment - gyakran még tovább, akár este hétig, nyolcig, kilencig vagy tízig. Így lettek ezek a munkanapok végeérhetetlenek régebben. Ma már a mexikóiak rögzített munkabeosztás alapján dolgoznak a modern rendszerek­nek megfelelően.

Mire is gondolok? Ma már olyan munkarendek vannak, melyekben nyolc órát dolgoznak pihenőidő­vel. Van olyan rendszer, ahol "angol munkarend" van, vagyis öt napot dolgoznak és kettőt pihennek. De a mexikóiak természetükből adódóan nagyon szeretnek dolgozni. Sajnos erre Mexikó­ban nincs sok ösztönzőerő - így a mexikóiak a munkaidő egy részét szórakozás­sal töltik, például elmennek futballmeccs­re, bikaviadal­ra és egyéb helyek­re, ahol egy kicsit szórakozhatnak.

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

Az interjúk főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép