Interjú

Spanyol

Esto es gracioso porque justo ayer estuve, anoche estuvimos en una reunión, donde se tocó este tema también sobre el machismo, se llegó a una conclusión. El machismo es un caso quizás más leve, similar al racismo y a la xenofobia. El racismo, es hacia, odio hacia las razas; La xenofobia hacia los extranjeros, y el machismo es prestar algún tipo de no odio, sino de manera de manifestar separación o rechazo al género, a las mujeres.

Yo creo que al fin y al cabo es ignorancia, machismo es ignorancia, es tenerle miedo, igual que racismo y la xenofobia tenerle miedo al grupo étnico al cual se está rechazando. Por más de que acá ese es un tema muy conocido y muy hablado, es un tema favorito de parte de las chicas decir a uno, es muy fácil decir "es un machista." Pero se toma en una forma mucho más en broma y mucho más ligera, de lo quizás, lo que fue antes.

Ahora las mujeres están consideradas en general y en cierto nivel al menos de social, tan iguales que los hombres, obviamente intelectualmente, ¿no? gracias a Dios, físicamente no. Pero lo demás es un hecho que el machismo ya no es lo mismo que antes.

Magyar

Ez mókás, mert pont tegnap voltam... tegnap este voltunk egy összejövetelen, ahol szintén felmerült ez a hímsovinizmus-téma, és egy következtetés­re jutottunk. A machismo olyasmi, talán enyhébb formában, mint a rasszizmus vagy az idegengyűlölet. A rasszizmus gyűlölet fajok irányában; az idegengyűlölet külföldi­ekkel szemben; a hímsovinizmus pedig egyfajta, ha nem is gyűlölet, de a nemi elkülönülés, a nőkkel szembeni elutasítás megnyilatkozása.

Szerintem ez végső soron tudatlanság. A hímsovinizmus tudatlanság, félelem - ugyanúgy, ahogy a rasszizmus és a xenofóbia félelem attól az etnikai csoport­tól, amit elutasít. Itt ez egyre inkább ismert és tárgyalt téma - kedvelt szövege a lányok­nak, hogy azt mondják valakire... elég könnyen rámondják, hogy "ez egy hímsoviniszta". De inkább vicc­ből és kevéssé komolyan, mint talán korábban.

Ma már a nő­ket általában - és bizonyos, legalábbis társadalmi szinten - egyenlő­nek tartják a férfiak­kal. Szellemi képességek terén is nyilvánvalóan - fizikálisan hála az égnek nem. De amúgy tény, hogy a machismo már nem ugyanaz, mint volt korábban.

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

Az interjúk főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép