Interjú

Spanyol

Tradicionalmente el machismo viene de la palabra "macho" en donde el hombre tiene poder absoluto sobre la hembra. Anteriormente, era una costumbre, que la mujer tenía que pedir permiso para todas las cosas a su esposo. En la actualidad ha cambiado mucho. Ahora tenemos mujeres ejecutivas, mujeres de empresa incluso en este gobierno que existe hoy día, ya hay dos mujeres ejecutivas que están trabajando a nivel presidencial, a nivel de ministras o ministros dentro del poder nacional ejecutivo donde está el presidente de la República.

Pero todavía existe mucha tendencia entre las gentes un poco ancianas en que siempre tienen que dar respeto al hombre más que a la mujer. ¿Por qué es esto? Porque el hombre, se supone que debe ser más fuerte que la mujer, es él que trabaja, la mujer se supone que no trabaja. Donde el hombre se supone que es él que da todos los vértices de educación, no solo a su comunidad sino a su familia. Pero esto ha desaparecido con las tendencias modernas, de que la mujer y el hombre son iguales.

Magyar

A machismo a "hím" szóból származik, s eszerint a férfi abszolút hatalom­mal rendelkezik a nőstény fölött. Régebben szokás volt, hogy a nő­nek mindenre engedélyt kellett kérnie férjétől. Ez mostanra már sokat változott. Ma már vannak nők vezetői pozíció­ban cégek­nél, sőt a jelenlegi kormány­ban is vannak már nők vezetői pozíció­ban, akik az elnök szint­jén dolgoznak, miniszteri szinten, az országos végrehajtó hatalom­ban, a köztársaság elnöke mellett.

Ugyanakkor még mindig eléggé megmaradt az emberek­ben az a kissé ósdi felfogás, mely szerint a férfiak­nak több tisztelet jár, mint a nők­nek. Hogy miért van ez? Mert a férfi­ról azt tartják, hogy erősebbnek kell lennie a nő­nél, hogy ő az, aki dolgozik - a nő­ről feltételezik, hogy nem dolgozik. A férfi­ról feltételezik, hogy ő az, aki ...[?], nem pusztán a közösség­nek, de a család­jának is. De ez eltűnőben van a modern felfogás terjedésével, mely szerint a nő és a férfi egyenlő.

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

Az interjúk főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép