Interjú

Spanyol

El "usted" y el "tú," los americanos tienen la ventaja obviamente de que no hay una distinción ahí. Cuando uno dice "you," pues, es simplemente combinado a la otra persona. Yo creo que es mucho más fácil en inglés tratar, o sea no tener el problema de la distinción entre el "tú" y "usted." En Latinoamérica obviamente el "usted" es seña de respeto. Ahí varios países, Chile, Colombia, son países donde se usa el "usted" a los papás, a la familia, inclusive a los hermanos. O sea, es una forma, inclusive, que hasta los mismos amigos de salir, es con "usted."

Entonces, yo considero que es importante siempre usar y empezar con una forma de respeto y si uno no está seguro exactamente en este país cómo se utiliza el "usted" y el "tú" siempre empezar por el "usted" porque seguro de que es una forma más correcta de hablar. Si ya ve uno que la otra persona, pues ya como dicen, le tutean, empiezan y a hablarle con más confianza de "tú," pues, ya es correcto cambiar al "tú" pero siempre empezar de la forma más segura utilizando el "usted."

Magyar

A magázódás és tegeződés terén az amerikaiak­nak meg van az az előnyük, hogy ott nincs ilyen különbségtétel. Amikor az ember azt mondja, hogy "you", akkor az megfelelő a másik felé. Szerintem sokkal könnyebb az angol­ban megszólítani valakit, vagyis nincs ez a probléma a "te" és az "ön" közötti különbség­tétel­lel. Latin-Amerikában a magázódás egyértelműen a tisztelet jele. Itt sok ország­ban - Chilében, Kolumbiában - magázzák a szülő­ket, a családot, még a testvéreket is. Vagyis, ez a megszólítási forma... még akár a barátok felé is, akikkel együtt jár el az ember, magázódik.

Ezért úgy vélem, fontos, hogy mindig a tiszteletet jelző megszólítás­sal kezdjünk, azt alkalmazzuk, és ha az ember nem igazán biztos benne, ebben az ország­ban hogyan alkalmazzák a magázódást és tegeződést, mindig kezdjük magázódás­sal, mert ez mindenképpen egy korrektebb megszólítási forma. Ha pedig látja az ember, hogy a másik, ahogy mondják, letegez, akkor már nyugodtabban kezdhet tegeződni, mert akkor már rendben van, hogy tegezés­re váltson - de a legbiztosabb megszólítás először mindig a magázódás.

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

Az interjúk főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép