Interjú

Spanyol

En cuanto a este tema hay algunas experiencias que tengo, en la compañía actual que estoy. En el Perú, hay este, es muy caro capacitar a una persona. Y esta capacitación a veces ... este... puede llevar a cabo de que haya un malestar entre el jefe y el empleado. En el sentido de que si él se traslada, esa inversión que se hizo en capacitación se puede perder. Y puede suceder porque no hay contratos específicos sobre la capacitación. Yo me puedo comprometer quedarme tiempo en la oficina con la finalidad de poder ser capacitado en algo.

Sin embargo también hay otro factor. Hofstede es un norteamericano que ha hecho pues unos trabajos sobre valores culturales. Y él habla mucho sobre un valor que es el 'eludir el incierto.' Habla él también de lo que es el machismo, habla de la distancia del poder, y también habla de lo más importante, el individualismo. En el Perú el factor del colectivismo es muy amplio. Y la tendencia es siempre vivir todos rodeados y juntos como si fuéramos hermanos.

Mucha gente prefiere seguir trabajando dentro de un ambiente de mucha amistad. Entonces a la hora de que vienen los ofrecimientos viene la incertidumbre: "¿Encontraré los mismos amigos?" "¿Viviré... acá vivo bien, acá trabajo bien. Me pagan bien, pero allá me pueden pagar más, pero ¿estaré bien?"

Magyar

E témában van valamennyi tapasztalatom annál a cég­nél, ahol jelenleg vagyok. Peru­ban van ez a..., igen drága egy ember képzése. És ez a képzés néha... odavezethet, hogy rossz szájíze marad a főnök­nek és a beosztott­nak is. Abban az értelemben, hogy ha elmegy, akkor az a befektetés, amit a képzésére fordítottak, elvész. És ez megtörténhet, mivel nincsenek konkrét szerződések a képzés­sel kapcsolatban. Elkötelezhetem magam, hogy időt szánok az irodában arra, valamilyen képzés­ben részesüljek.

Ugyanakkor van más tényező is. Egy Hofstede nevű amerikai végzett bizonyos kutatásokat a kulturális értékek­kel kapcsolatban, és sokat foglalkozott azzal az érték­kel, amit úgy nevezhetünk: "a bizonytalanság kerülése". Szintén említette a férfias­ságot, a hatalmi távolságot, és a legfontosabbat, az individualizmust is. Peru­ban a kollektivizmus mint tényező igen erős. Az a jellemző, hogy mindig társaság­ban vagyunk, együtt, mint a testvérek.

Sokan jobban szeretnek barátságos környezet­ben dolgozni. Aztán amikor jön egy ajánlat, jönnek a kétségek is: "Ugyanilyen jó barátokat lelek majd ott is?" "Jól fogom-e... itt jól érzem magam, jó a munka. Jól fizetnek, viszont ott még többet adnának, de jó lesz-e nekem ott?"

Vissza a téma gyűjtőoldalára

Una colección de recursos de web para estudiantes del idioma español.   A collection of online resources for Spanish language learning.

Nyelvi alapok

Nyelvgyakorlás

Játékos tanulásForrások

Nyelvi szolgáltatások

Igeragozás

Írd be a spanyol ige főnévi igenévi formáját (saber, andar stb.)   ñ  

 


Az oldalon...

...egy rövid spanyol interjú és annak - eredeti, valamint magyarra fordított - szövege található.

Az interjúk főoldala

©2005-2018 E-spanyol.hu

Az oldal címe:

Médiaajánlat | Honlaptérkép